weqas în

ierarhia schemelor eqa

În funcție de modul în care este atribuită valoarea materialelor de incercare și a incertitudinii acesteia, conform ISO 17043.

tipurile de scheme

Tipurile de scheme sunt enumerate într-o ordine care are ca rezultat o incertitudine asociată valorii atribuite din ce în ce mai mare.

no. 1

scheme cu valoare atribuită prin formulare

Materialele de control sunt obținute prin formulare specifică (de exemplu fabricare sau diluare).

no. 2

scheme cu valoare de referință certificată

Valoarea se atribuie printr-o metodă de referință primară. Rezultă un material cu valoare de referință certificată (MRC), cu o valoare foarte mică a incertitudinii asociate valorii atribuite.

no. 3

scheme cu valoare de referință

Pornind de la un material de referință certificat și folosind metode de referință primare sau secundare, se atribuie Valori de Referință materialului de testat. Se obține astfel un material de referință foarte valoros, cu trasabilitate metrologică directă la un material de referință certificat (MRC) și cu o incertitudine foarte mică asociată valorii atribuite.

Pentru aceste prime 3 tipuri de scheme valorile pot fi atribuite doar într-un Laborator de Referință care este acreditat pentru acest scop ISO 17025 și ISO 15195.

no. 4

scheme cu valoare de consens de la experți

Valoarea atribuită rezultă din prelucrarea statistică a rezultatelor primite de la participanții experți. Acestea sunt scheme de nișă (de ex. Citologie genetică) unde rezultatul depinde de competența cititorului, fiind o schemă pentru experții dintr-un anumit domeniu.

no. 5

schemele Weqas cu valoare de consens de la participanți

Interpretarea performanței laboratorului se face pe baza criteriului Performanțelor de Vârf – „State of the Art”. Evaluarea față de valoarea țintă atribuită se face pe baza principiului celui mai înalt nivel de calitate analitic ce poate fi obținut la ora actuală prin procedurile curente disponibile.
Pentru stabilirea performanței laboratorului se folosește SD WEQAS diferit pentru fiecare analit și diferit pentru fiecare concentrație, revizuit la fiecare 2 ani și calculat pe baza rezultatelor acumulate de la primele 50% cele mai bune laboratoare din întrega lume participante în mai multe runde (min. 8/an) la schemele Weqas. Astfel prin raportarea rezultatului la acest SD WEQAS, ci nu doar la media robustă a participanților, scorul z obținut va reflecta cu adevărat performanța laboratorului.

Pentru toate schemele WEQAS și pentru fiecare rundă, în funcție de schemă, se distribuie 3, 4 sau 5 probe comutabile, cu concentrații diferite, inclusiv de interes clinic sau de nivel critic !

no. 6

scheme cu valoare de consens de la participanți

Valoarea atribuită rezultă din prelucrarea statistică a rezultatelor primite de la participanți. Se obține scorul z prin luarea în considerare a mediei robuste a participanților și a efectelor valorilor aberante. În cadrul unor scheme cu valoare de consens sunt oferite, doar pentru o parte din analiți, și comparări ale rezultatelor participanților cu valori cunoscute (valoare cunoscută ≠ valoare de referință).

share

abonați-vă la newsletter

Articolele noastre sunt mereu bine documentate, aduc informații noi și lămuriri.